Viktminskning

  • Äppelcidervinäger har varit en välkänd huskur för viktminskning i tusentals år. Några vetenskapliga belägg för att intag skulle innebära en ökad energiförbränning finns dock inte. Däremot kan äppelcidervinäger bromsa upptaget av snabba kolhydrater vilket ger en mer balanserad blodsockernivå. Detta i sin tur minskar sötsuget som kan uppstå vid låga nivåer och är självfallet positivt vid önskad viktnedgång. Vinägern har dessutom enligt en tidningsartikel dokumenterad gynnsam effekt på matsmältningen vilket också talar för en möjlig reducering av fett- och kolesterolnivåerna. Äppelcidervinäger stimulerar dessutom salivavsöndringen som är en del av matspjälkningen, vilket förenklar för kroppen att ta upp viktiga näringsämnen.
  • Smoothies gjorda på vitaminrika frukter och grönsaker sägs vara mycket fördelaktigt för att minska i vikt. Anledningen är det relativt låga innehållet av kalorier och onda fetter samtidigt som det ger mättnadskänsla. Detta förespråkas också eftersom många vitaminer agerar antioxidanter och renar på så vis kroppen från gifter. Detta ska i sin tur hjälpa kroppen att komma i balans så att förbränningen fungerar optimalt.
  • Grönt te är ett populärt komplement för viktminskning. Det beror på dess höga innehåll av antioxidanter som sägs öka ämnesomsättningen och stimulera frigörandet av lagrat fett.
  • Chilipeppar innehåller det aktiva ämnet capsaicin som kan användas för ett antal olika ändamål. Förutom att verka kärlvidgande och smärtlindrande finns studier som visar att ämnet ökar kroppens förbränning och minskar blodfetter. Detta är såklart särskilt välgörande för viktminskning. Chilipeppar innehåller dessutom viktiga antioxidanter såsom A- och C-vitamin.
  • Citron kan enligt vissa användas för att öka fettförbränningen. Detta beror på dess höga halter av C-vitamin, antioxidanter och naturliga eteriska oljor. Detta anses öka ämnesomsättningen och kroppens förbränning av lagrade fetter.
  • Afrikansk mango är ytterligare en frukt som används för att öka fettförbränningen, tack vare dess höga innehåll av antioxidanter. Då den även hjälper till att stabilisera blodsockernivåerna minskas sötsug och motverkar överkonsumtion av kalorier. Frukten innehåller också ämnet pektin som kan sänka fettnivåerna i blodet.