Proteiner och fettsyror

Proteiner är viktiga byggstenar i kroppen. De behövs för att bilda enzymer, hormoner och celler. En vanlig företeelse är rädslan för att inte få i sig tillräckligt med protein. Men faktum är att protein finns i nästan alla livsmedel och de flesta får i sig mer protein än nödvändigt. Vid träning ökar dock behovet av protein som bör kompenseras med ökat matintag. Livsmedelsverkets råd är dock att begränsa intaget av kött och charkprodukter då ett proteinöverskott kan leda till förhöjd risk för tjock- och ändtarmscancer.

Fetter är viktiga för kroppens funktioner och möjliggör exempelvis upptaget av de fettlösliga vitaminerna. Fetter är uppbyggda av fettsyror, vars sammansättning avgör typen av fett.

  • Mättat fett finns i animaliska livsmedel och vissa vegetabiliska oljor. Kroppen kan själv tillverka detta vid behov, vilket gör att intag via kosten anses onödigt. Intag av mättat fett kan bidra till ökad risk för hjärt- och kärlsjukdom.
  • Transfett finns endast i mjölkprodukter och kött från idisslande djur. Detta ökar mängden av det onda kolesterolet i kroppen och bidrar till risk för hjärt- och kärlsjukdom.
  • Omättat fett kan delas in i fleromättat och enkelomättat sådant. Dessa är nyttiga för kroppen och kan enligt livsmedelsverket bidra till minskad risk för hjärt- och kärlsjukdomar. Dessa finns exempelvis i växtbaserade oljor, nötter, frön, fisk och kyckling.