Odla egen god sallad till maten!

Är du också sugen på att bara ta kökssaxen och klippa åt dig lite sallad från krukorna hemma? Den egenodlade salladen är mycket godare och du kan odla flera sorters grönsaker som exempelvis persilja och gräslök. Du tar dem direkt från krukan – mycket hälsosamt! Dessutom finns det utmärkta metoder för att odla dina egna grönsaker på ett enkelt sätt.

Vinter inomhus – sommar utomhus!

Du kan odla året runt! Med hjälp av ett pluggbrätte kan du så frön inomhus och låta dem växa. Du kan äta direkt, men du kan också odla en så stor mängd att du sätter ut dem i jorden eller på balkongen när det blir varmt på våren. Och det är jättegott med egen miljövänlig sallad!

Tänk dig egen sallad, strimla den, häll på en blandning av olivolja och vinäger, smula i lite rödlök och rör om. Detta blir både nyttigt och gott till vilken mat som helst eller på smörgåsen. Du kan också skiva papperstunna tomatskivor och lägga överst. Blandningen smälter i munnen och salladens smak blir riktigt gedigen när du tar den direkt från eget land – den blir fylligare på något sätt. Mums!

Odla på bästa sätt

Så vad är pluggbrätten? Dessa är otroligt användbara. Det är kartor med små behållare där du kan sätta frön. Du odlar en planta i varje såplugg så att plantans rötter kan växa utan att störas av andra rötter. Det är mycket lätt att sedan lossa innehållet i såpluggen och plantera i jord utomhus, eller på balkongen.

Ett företag som är specialister på pluggbrätten är Wexthuset, de har en imponerande samling med såpluggar i olika storlekar som man kan beställa online. Studera hur du ska odla just den växt du vill sätta, om du behöver en grund eller en djup såplugg för att inte störa rötterna vid omplantering.

För att undvika att rötterna skadas om du ska omplantera växten kan du använda rootainers. Detta gör att man kan öppna såpluggarna en och en och lyfta ut varje planta individuellt. Om du vill, eller om du har växthus på tomten, kan du kombinera kartor av pluggbrätten med en undervattensbricka eller ett bevattningssystem.

Om du har rätt temperatur i växthuset kommer grödan att sätta fart. Du kan också bygga upp en konstruktion med hyllor och placera rader med pluggbrätten på dessa. Om du pratar med exempelvis experterna på Wexthuset kan du få råd och tips hur du utrustar detta på bästa sätt och även får bevattning.