Kosttillskott och artros

Det är väldigt lockande att kunna hjälpa till att hantera en kronisk sjukdom med så kallade ”naturliga” läkemedel som vitaminer och mineraler. Detta är varför det inte finns ett stort överflöd av naturläkemedel som marknadsförs till personer med artros och andra former av inflammatorisk artros.

Det finns dock väldigt lite konkreta vetenskapliga bevis som stödjer huruvida man bör ta vissa tillskott eller inte. Kommer de faktiskt att förbättra artrossymtom? Kan de interagera med andra mediciner som tas? Eller kan de eventuellt själva ha negativa biverkningar? Idag finns det inga tydliga svar på dessa frågor.

Det finns dock vissa vitaminer och mineraler som forskning visar kan vara en viktig del av behandlingen för många patienter med inflammatorisk artrit. På Artros.org kan du finna mer information och vägledning.

Folinsyra

Inte alla med reumatoid artrit behöver ta folsyra som är den syntetiska formen av folat, en typ av B-vitamin som är involverad i sådana kritiska funktioner som celldelning och produktion av nya röda blodkroppar. Men om din reumatolog föreskriver det sjukdomsmodifierande läkemedlet metotrexat för att behandla din artrit, kommer denne troligen att rekommendera att du tar folinsyratillskott för att förhindra folatbrist.

Kalcium

Läkare föredrar i allmänhet att människor får sitt kalcium från mat snarare än kosttillskott men det finns undantag. Om du har artros och har fått diagnosen osteoporos eller om du redan behandlas för osteoporos, är det möjligt att din läkare rekommenderar att du tar kalciumtillskott.

D-vitamin

Även om studier tyder på att många människor kan ha brist på Vitamin D, verkar problemet vara ännu vanligare bland personer med artros, enligt en studie publicerad i tidskriften Therapeutic Advances in Endocrinology and Metabolism. Det är inte förstått varför denna brist existerar men det oroar många forskare.