Kosttillskott som hjälper mot ledsmärta

Kosttillskott är populära kompletterande eller alternativa behandlingsalternativ för personer med artros. Kosttillskott är inte avsedda att förebygga, bota eller behandla sjukdomar men de kan ha vissa positiva effekter som komplettering till medicinsk behandling. Vissa tillskott erkänns för att ha egenskaper som hjälper till att kontrollera inflammation. Följande kosttillskott har visat sig hjälpa individer med artros:

Fiskolja

Fiskeoljetillskott kommer från kallvattenfisk som till exempel makrill, lax, sill, tonfisk, hälleflundra och torsk. Fiskolja innehåller omega-3-fettsyror (EPA och DHA), som har en antiinflammatorisk effekt genom att blockera cytokiner och prostaglandiner och har visat sig hjälpa artrossmärta. Om du upplever ledsmärta så bör du vända dig till en doktor i första hand för att få mer information om artros och hur du kan lindra smärtan. Det finns dessutom mycket information på webben som kan hjälpa dig att hitta en diet som passar dig och som dessutom lindrar inflammationen i kroppen.

GLA

Gamma-linolensyra (GLA) är en typ av omega 6-fettsyra som finns i vissa växtfröoljor, såsom solrosolja och vinbärsolja. Kroppen kan omvandla GLA till antiinflammatoriska kemikalier. GLA finns i kapslar eller som olja. Den vanliga dosen är upp till 3 g dagligen.

Gurkmeja

Gurkmeja är en buske som växer främst i Indien och Indonesien, liksom i andra tropiska regioner. Gurkmejarötter, som är relaterade till ingefärafamiljen, torkas till ett gult pulver, och används i livsmedel och ayurvedisk medicin. Gurkmeja är känd för sina antiinflammatoriska egenskaper. Det fungerar genom att blockera inflammatoriska cytokiner och enzymer. Det finns som kapslar eller krydda. Den vanliga dosen för kapslar är 500 mg som tas en till tre gånger per dag. Idag finns det många produkter på marknaden som innehåller gurkmeja (turmeric). Det är viktigt att kolla mängden gurkmeja som dessa produkter innehåller, då dem oftast inte innehåller en tillräckligt stor dos med gurkmeja för att ha positiva effekter. Därför rekommenderas individer med artros att istället vända sig till pulver eller kapslar med gurkmeja.