Super food

Super food eller mirakelmat som det även kallas, är ett begrepp relaterat till föda med extra hälsofrämjande egenskaper. Dessa produkter utgörs ofta av frukter, bär, grönsaker, oljor och örter som med sitt höga näringsinnehåll, samt antioxidanter är särskilt hälsosamt. Mycket av den konventionella marknaden för super food utgörs av exotiska grödor som länge använts traditionellt för olika ändamål i de lokala trakterna. Men även i Sverige har vi en hel del växter som anses falla inom ramen för denna mirakelmat.

  • Moringa är ett träd som vi finner på tropiska breddgrader och har använts för att bota olika åkommor i tusentals år. Faktum är att moringa länge ansetts unik med sitt skyhöga näringsinnehåll och kallas inte helt oväntat för “mirakelträdet”. Särskilt näringsrika är bladen som gärna torkas och kan på så vis användas i matlagning eller dryck. Eftersom moringa innehåller så pass många essentiella vitaminer och mineraler används även delar av trädet som föda i fattiga områden för att motverka svält.
  • Blåbär är kraftfulla vitaminbomber som används för att motverka en rad åkommor. Särskilt gynnande är bäret för synen. Detta beror på att blodkärlen stärks och hämmar på så vis ögats åldrandeprocessen. Traditionellt är även blåbärssoppa ett bra recept för den som drabbats av magsjuka. Vid trög mage rekommenderas istället färska blåbär. Bäret är dessutom bra för blodtrycket, samt motverkar hjärt- och kärlsjukdomar. Detta påstående stärks av en studie som gjorts på kvinnor i klimakteriet som klargör att intag av blåbärspulver under en period på 8 veckor ledde till signifikant sänkt blodtryck och minskad kärlstelhet.
  • Rödbetor agerar blodtryckssänkande och stärker immunförsvaret. Detta är tack vare dess röda färgämne, cyanid som är en kraftfull antioxidant. Rödbetor innehåller dessutom nitrat som enligt ett flertal studier påverkar syreupptaget och ökar därmed uthålligheten.
  • Alger används främst i asiatisk matlagning. På senare tid har dock dessa vattenväxter uppmärksammats världen över för dess näringstäthet. Särskilt höga halter av protein har konstaterats hos spirulina och chlroella som båda är populära i hälsokostprodukter. Alger innehåller dessutom mycket klorofyll som är en kraftfull antioxidant.