Hälsokostprodukter för hår

Ett starkt och välmående hår gör att du ser både piggare och fräschare ut. En person som inte tar hand om sitt hår kan kanske uppfattas som slarvig eller nonchalant. Det finns mycket du kan göra i vardagen för att få bättre hårkvalitet. Ät rätt, använd rätt hårprodukter och klipp dig regelbundet. Du kan också ta en del hälsokostpreparat och vitaminer för att få håret att må bättre.

B-vitamin

En av de bästa vitaminerna för håret är B-vitamin. Vitaminet är även bra för hud och naglar och bygger upp och stärker. B-vitamin hittar du i ett flertal livsmedel som fisk och skaldjur, potatis, bönor, avokado och nötter. Du kan även köpa tabletter eller kapslar med B-vitamin i vanliga matbutiker. Se till att köpa preparat från erkända leverantörer. De riktigt billiga gör ofta inte mycket alls för håret eftersom de ofta är tillverkade med syntetiska medel eller inte har tillräckligt höga halter.

Silicea

På marknaden finns flera starka preparat som är till för just hud, naglar och hår. Silicea är ett av dem. Det innehåller flera viktiga vitaminer och mineraler som är en gudagåva till håret, men även biotin som sägs vara fantastiskt för dig som har ett tunt eller livlöst hår. Ta en kapsel om dagen, gärna på morgonen och känn skillnaden efter bara några månader eller till och med veckor.

Du som lider av hårsjukdomar

Det må verka underligt men det finns flera olika hårsjukdomar som en viss procent av befolkningen lider av. En av dessa är alopecia som ger dig kala fläckar på huvudet när håret faller av. Tappa hår är något vi faktiskt alla gör, men i betydligt mindre omfattning än de som drabbats av sjukdomen. Vi tappar ju alla hår, vilket är naturligt. Men de förlorade hårstråna ersätts för de flesta av oss i samma grad med nya vilket gör att det inte direkt märks att vi tappar hår. Om du lider av alopecia ter sig detta mycket värre. Hårsäckarna på ett visst område får en så kallad “vilofas”. När de sedan vaknar till liv lossnar håret helt och det uppstår en kal fläck på stället. Det fungerar ungefär som en inflammatorisk process. Det finns dock behandlingar och hjälp att få mot det. Lider du av sjukdomen ska du naturligtvis tänka på din livsstil, men helt symptomfri av enbart bra kost och motion brukar du inte bli.

Husmorskurer för håret

Då och då kan det både vara bra och kul med en hårinpackning av “husmorstyp”. Passa på att samla ihop ett gäng kompisar och gno in er med allehanda produkter som sägs göra underverk för håret.

  • Öl där humle och B-vitamin stärker.
  • Ägg sägs vara kanonbra för håret.
  • Smörj in håret i olivolja som inpackning och tvätta ur med schampo efter några timmar.