Mineraler

Järn behövs för att bilda röda blodkroppar och en brist kan leda till att kroppen inte får tillräckligt med syre. Intag av C-vitamin ökar kroppens förmåga att ta upp järn, därför är en kombination av dem båda att föredra. De personer som ligger i riskzonen för järnbrist är enligt en tidningsartikel främst kvinnor med kraftiga menstruationer och äldre som kan ha svårt att tillgodogöra sig mineralet.

Magnesium och kalcium samarbetar och ökar upptaget av dessa. De är båda viktiga för musklerna, skelettet och cellernas funktion.

Zink är en antioxidant och finns rikligt i kött, nötter och frön. Det är viktigt att upprätthålla en god balans mellan zink och magnesium då dessa i annat fall kan motverka varandra.

Selen finns rikligt i kött, fisk och mejeriprodukter. Även vegetabilier innehåller selen men i liten mängd. Mineral i små mängder är viktigt för kroppens immunförsvar men för stora doser kan vara giftigt för hjärnan och nervsystemet.

Jod är ett grundämne som reglerar ämnesomsättningen. Det finns rikligt i fisk, ägg, mjölkprodukter och vissa bordssalt.

Koppar finns i alla livsmedel och även i dricksvatten då våra vattensystem är uppbyggda av kopparrör. Brist är sällsynt då kroppen själv reglerar upptag och utsöndring av detta mineral.