Vitamin B1 (Tiamin) behövs för kroppens ämnesomsättning av proteiner och kolhydrater. Vitaminet är också viktigt för normal hjärnfunktion och det centrala nervsystemet. Livsmedel med höga halter av tiamin är vetegroddar, solrosfrön, bröd och fläskkött.
Vitamin B2 (Riboflavin) behövs för nedbrytning av fetter, kolhydrater och protein. Brist är ovanligt men förekommer och kan då ge förändringar på hud och slemhinnor. Det saknas information i dagsläget om huruvida höga doser kan vara skadliga. Livsmedel med höga halter av riboflavin är kött, ägg, bladgrönsaker och fullkornsprodukter.
Vitamin B3 (Niacin) är nödvändigt för matsmältningen, nerverna och huden. Brist leder till problem med dessa och en överdos kan ha en kärlvidgande effekt. Kroppen kan tillverka en viss del av vitaminet på egen hand men det behöver även tillföras via kosten. Livsmedel med höga halter niacin är kött, nötter, baljväxter och fullkornsprodukter.
Vitamin B5 (Pantotensyra) behövs för omsättningen av kolhydrater och fett. De flesta livsmedel innehåller vitaminet och inga fall av brist hos människor har rapporterats.
Vitamin B6 (Pyridoxin) är viktigt för proteinomsättningen och nervernas funktion. Bristsymptom är hudförändringar, kramper och anemi men är ovanligt då vitaminet förekommer i de flesta livsmedel.
Vitamin B9 (Folat) är nödvändigt för kroppens bildning av celler och röda blodkroppar. Detta innebär att en brist kan leda till anemi, alltså blodbrist. Det finns ingen risker med att äta mycket folatrik mat. Naturliga källor till folat är exempelvis mörkgröna bladgrönsaker, färs av sojaprotein, bönor, ärtor och nötter.
Vitamin B12 (Kobalamin) är nödvändigt för nervernas funktion, cellernas ämnesomsättning och nybildning av blodkroppar. Förmågan att ta upp vitaminet minskar med åldern vilket gör att brist hos äldre förekommer. Vitaminet finns främst i animaliska livsmedel vilket innebär att veganer bör ta kosttillskott. Dock är många växtdrycker berikade med vitaminet vilket minimerar risken för brist på en växtbaserad kost.
Biotin (Vitamin H) finns i de flesta livsmedel och behövs för sammansättningen av fettsyror. Brist på vitaminet är ovanlig och studier saknas som visar att ett för högt intag kan vara skadligt.
C-vitamin behövs för att bygga upp brosk och benvävnad. Vitaminet fungerar även som en antioxidant och förenklar kroppens järnupptag. Brist är ovanligt i Sverige men de som drabbas kan uppleva trötthet, irritation, svaghet och i allvarliga fall skörbjugg. I en skrift gjord av läkemedelsverket uppges att rökare har ett ökat behov av C-vitamin till följd av den oxidativa stress som orsakas av detta. Vid överkonsumtion kan diarré och eventuellt njursten förekomma hos känsliga personer.