Skönhet

  • En viktig byggsten i hud, hår och naglar är kollagen som är ett protein. Dess uppgift är exempelvis att hålla huden elastiskt och spänstig. Med tiden försämras dock kroppens tillverkning av proteinet, vilket orsakar rynkor. Det finns inga vetenskapliga belägg för att krämer som innehåller kollagen skulle öka dess mängd i huden. Däremot kan dessa bidra till att binda fukt, vilket kan ha en positiv inverkan på huden. Att inta rent kollagen via kosten har inte heller någon bevisad effekt då detta bryts ner via mag- och tarmsystemet. Det förespråkas också att ett högt intag av antioxidanter via kosten skulle motverka kroppens nedbrytning av kollagen. Detta har en högre tillförlitlighet då särskilt A-vitamin som med sina små molekyler kan gå direkt ut i huden vid intag. Även C-vitaminrik kost sägs kunna boosta kroppens kollagenproduktion.
  • Det finns pålitlig forskning enligt en tidningsartikel som menar att intag av antioxidanter via kosten kan förutom att öka produktionen av kollagen även motverka fria radikaler. Detta är en viktig funktion när det gäller att behålla vitalitet i hud, hår och naglar. Fria radikaler är grunden till oxidativ stress som i sin tur orsakar åldrande. Genom intag av antioxidanter motverkas denna och åldringsprocessen motverkas.
  • Mineraler spelar också en viktig roll när det gäller att bibehålla ett ungt utseende då de är en viktig komponent i hud, hår och naglar. Därför innehåller många hälsokostprodukter mineralämnen såsom exempelvis zink och koppar.