Te

Te har druckits i tusentals år men uppmärksammades i Sverige först efter andra världskriget. Sedan dess har marknaden för te blivit populär och är för många ett självklart inslag i vardagen. En anledning tros vara de positiva effekter som te har på vår hälsa. Enligt en tidningsartikel kan tedrickande enligt forskningsresultat exempelvis kunna minska risken för sjukdomar, såsom cancer, stroke och diabetes. Anledningen till detta tros vara innehållet av flavonoider som agerar antioxidanter.

Enligt en svensk studie kan grönt te öka känsligheten för insulin, som gör att kroppen lättare tar upp socker och energi. Detta anses vara anledningen till att grönt te motverkar typ 2-diabetes. Efter skörd av grönt te torkas bladen och ångas därefter. Detta gör att den gröna färgen tillsammans med många antioxidanter bibehålls.

För att den svarta färgen ska ta vid fermenteras bladen innan de torkas vilket gör att teet har en starkare smak än grönt. Svart te innehåller höga halter av tein, vilket är uppiggande på samma sätt som kaffets koffein. Även svart te är med sina antioxidanter bra för att motverka sjukdomar och innehåller dessutom fluor som kan stärka tänderna.

Liksom svart te tillverkas rött te av jästa blad. Vid besvär med hösnuva, astma, kolik och allergier sägs rött te från den sydafrikanska busken rooibos ha en gynnande effekt. Detta te är rikt på mineraler men innehåller inget tein vilket gör att det saknar uppiggande effekt.

Kännetecknet för örter är växter som saknar vedstam. I folkmun används dock begreppet som samlingsnamn för kryddor i matlagning eller medicinalväxter. Som hälsokost används gärna örter i ett värmande te för sina antiinflammatoriska och avgiftande egenskaper. Olika örter har skilda egenskaper vilket gör att innehåll kan anpassas efter önskad effekt.