Mental hälsa

  • Johannesört har i flera kliniska studier visat sig ha effekt vid mild till måttlig depression och verkar humörhöjande vid nedstämdhet, ångest och utmattning. Växten har använts sedan medeltiden mot nervösa besvär.
  • Rosenrot har traditionellt använts sedan vikingatiden i Sverige mot stress, trötthet och andra utmattningssyndrom. Den anses också vara allmänt humörhöjande och motverka impotens. Förutom att öka serotoninhalten i hjärnan ska roten även sänka stresshormonet kortisol som är en särskilt gynnande egenskap vid utmattningssyndrom och oro.
  • Omega 3-fettsyror har sedan länge marknadsförts som bra mot hjärt- och kärlsjukdomar. På senare tid har forskare även hittat ett samband mellan omega 3 och hjärnsjukdomar som alzheimers och depression. Mycket tyder dock på att kvoten mellan omega 3 och omega 6 är viktig för att extra intag ska vara gynnande.
  • Vänderot har en konstaterad lugnande effekt och är därför mycket användbar vid stress och insomningsbesvär. Roten kan kokas varpå vattnet dricks som te. För ett smidigare intag finns tablettform på apoteket där det aktiva ämnet extraheras efter torkning. Extrakt av vänderot rekommenderas enligt FASS för användning vid lindrig oro och sömnrubbningar. Vid förtäring är det dock viktigt att se upp med doseringen eftersom det finns risk för dåsighet och man bör tänka på att inte blanda med andra lugnande mediciner.
  • Ginko biloba är ett asiatiskt träd vars blad vid förtäring kan tillföra många positiva hälsoeffekter. I kinesisk naturmedicin har dessa använts sedan urminnes tider mot bland annat trötthet, öronsus, sexuella problem och multipel skleros. Modern forskning har konstaterat att extrakt från bladen kan vidga kroppens blodkärl och öka blodgenomströmningen till hjärnan. Detta sägs förklara den effekt som påvisats i dagsläget vid mentala problem såsom oro, depression och minnessvårigheter.
  • D-vitamin spelar en viktig roll för hjärnans funktion, vilket gör att en brist kan leda till besvär med mentala problem. Eftersom vitaminet tillförs kroppen i första hand genom att huden utsätts för direkt solljus finns en risk för oss i Sverige att drabbas av bristsymptom under vinterhalvåret.
  • Mag- och tarmsystemet har en direkt koppling till serotoninhalten i hjärnan eftersom det är där produktionen av serotonin börjar. En god kosthållning med mycket fibrer och goda bakterier är därför väldigt viktig för den mentala hälsan. Mjölksyrad mat och dryck gynnar dessa bakterier. Även tillskott i form av probiotika kan hjälpa balansen i tarmfloran. Det kan även vara fördelaktigt med antiinflammatoriska örter som t.ex ingefära, gurkmeja, vitlök, persilja och timjan.